» » В Україні електростанцій, що працюють на біомасі, збільшаться

В Україні електростанцій, що працюють на біомасі, збільшаться

Згідно з Національним планом дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року загальна потужність усіх відновлюваних джерел повинна збільшиться більш ніж в 5,5 раза. «У тому числі, потужності електростанцій, що працюють на біомасі, повинні збільшитися в 40 разів. Це завдання вимагає без модернізації сектора теплопостачання 17 мільярдів євро; для залучення такого роду інвестицій потрібно створити відповідні умови», – зауважив Наум Рікшпун, член Ради ЄУЕА, партнер Traficon, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Жан-Марк Жоссар, генеральний секретар Європейської асоціації біомаси, розповів, що в Європі поновлювана енергія становить 14-15% споживаної енергії; 2/3 від поновлюваної енергії складає саме біоенергія. «Однак, Європа досі залишається тривожно залежною від імпорту викопних видів палива з нестабільних регіонів; це може спричиняти геополітичні проблеми та витік капіталу, так як імпорт викопних видів палива становить 4.2% від ВВП ЄС. Нам потрібна стратегія, як перейти від вугілля нафти та газу і заводів, які використовують корисні копалини до поновлюваних джерел енергії, особливо біомаси», – зазначив генеральний секретар Європейської асоціації біомаси.

Микола Коломийченко, президент Українського Пелетного Союзу, розповів, що основними перевагами біомаси є економічна доцільність; екологічність – зменшення викидів в атмосферу; незалежність від імпортованих енергоносіїв. Також біомаса – це місцеві регіональні ресурси; їх використання приносить сплату місцевих податків, створення нових робочих місць та формування культури споживання місцевих енергоресурсів. «Наразі в Україні працює 350 підприємств з виробництва твердого біопалива. За оцінками фахівців, ми маємо 30 мільйонів тонн щорічно відновлюваної біомаси, яка може буде використана для виробництва твердого біопалива та заміщення природного газу. Близько 3-4 млн. тонн складає деревна біомаса та 25-27 млн. складають відходи від агрокультури. В еквіваленті це близько 12-13 млрд. кубометрів природного газу на рік», – додав пан Коломийченко.

Однак, за словами президента Українського Пелетного Союза, є багато проблем розвитку галузі виробництва твердого біопалива, серед яких – важкий доступ до сировинної бази, недосконалий механізм реалізації деревної сировини державними лісгоспами; відсутність стимулювання впровадження стандартів на тверде біопаливо та сертифікації підприємств; важкий доступ до довгострокових інвестиційних ресурсів; відсутність пільг на ввезення тепле генеруючого обладнання на біомасі; нерозуміння Міністерством палива та енергетики галузі відновлюваної енергетики.

Уряд працює над стимулюванням використання біомаси шляхом програми компенсації населенню за придбання котельного обладнання на твердому біопаливі та компенсації житловим об’єднанням за впровадження енергоефективних заходів. Наразі на розгляді КМУ знаходиться постанова щодо компенсації за придбання обладнання з виробництва твердого біопалива та постанови №293 та №453 щодо стимулюючих тарифів на опалення при використанні біомаси. «ВР був прийнятий Закон 2010-д, в якому був збережений і гарантований до 2030 року зелений тариф. Дуже важливо те, що нарешті був адекватно закріплений термін «біомаса», а також був встановлений сприятливий коефіцієнт зеленого тарифу», – додала Світлана Теуш, к.ю.н., старший юрист юридичної фірми Arzinger.

В Україні електростанцій, що працюють на біомасі, збільшаться


Марина Корнієнко, керівник відділу страхування, Universal Insurance Brokers and Consultants, наголосила на необхідності страхування в сфері біоенергетики для залучення інвестицій, так як іноземні компанії, які інвестують в Україну мають жорсткі вимоги щодо страхування. «Важливо приділити увагу страхуванню виробничого обладнання від зовнішнього впливу та поломок та страхуванню від перерви у виробництві. Необхідно також звернути увагу на пожежну безпеку, оскільки основна кількість страхових випадків припадає саме на пожежі, вибухи та самозаймання», – зазначила пані Корнієнко.

Іван Григорук, радник, Центр економічного та екологічного партнерства, розповів, що урядом було прийнято рішення про створення регіональних енергетичних кластерів в Україні – самодостатнього механізму, який буде забезпечувати кожен регіон від виробництва до споживання послуги. З травня 2015 вирішили створити пілотний проект у Хмельницькій, Рівненській та Вінницькій областях, в яких буде відпрацьований сам механізм роботи цих кластерів. У кожній з цих областей планується досягнення наступних щорічних завдань протягом трирічного періоду: заміщення 250 мільйонів кубометрів газу, заміна 70 нових газових котлів котлами на біомасі, залучення 30 мільйонів євро інвестицій, 10 млн. євро щорічної економії на паливі, створення 5 000 робочих місць. Регіональні Центри Біомаси в пілотних областях планується запустити вже до початку нового опалювального сезону.скачать dle 10.4фильмы бесплатно